5 причини за ниско либидо

Ниското либидо може да бъде голям проблем, да повлияе на качеството на живот, причинявайки сериозно безпокойство. По правило липсата на желание за секс е свързана както с физически, така и с психологически фактори. Помислете за най-често срещаните от тях.
Задай въпрос
Задай въпрос

Причини, свързани с физическото здраве

Причина №1. тестостерон

Тестостеронът е отговорен за сексуалното желание. Намаляването на нивото на този хормон е пряко свързано с факта, че вече не искате секс. И, напротив, колкото повече се произвежда, толкова по-ярко е сексуалното желание.

Причина номер 2. Менопауза

Всяка жена на възраст над 45 години ще трябва да се сблъска с менопаузата, а може би и по-рано. Производството на естроген и тестостерон намалява, много жени започват да изпитват дискомфорт по време на ПА поради сухота във влагалището и вече няма желание да продължат да правят секс.

Причина номер 3. следродилен период

Намалени нива на естроген, кърмене, преумора – всичко това може да доведе до намаляване на либидото. Обикновено проблемът се разрешава сам след известно време.

Причина №4 Лекарства

Бета-блокерите, антидепресантите и успокоителните също могат да повлияят на сексуалното желание. Преди да вземете каквото и да е лекарство, винаги е по-добре да се консултирате подробно с Вашия лекар за възможни нежелани реакции.

Причина №5 Болка по време на ПА

Болката по време на ПА е основателна причина да не правите секс. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар. Неприятните усещания могат да бъдат свързани с ендометриоза, миома на матката, инфекция или други здравословни проблеми.

Психологически причини

Причина номер 1. Прекомерна работа

Умората влияе върху липсата на сексуално желание. Тялото дава приоритет на съня пред секса. Освен това липсата на сън води до намаляване на нивата на тестостерон в кръвта и съответно до намаляване на либидото.

Причина номер 2. стрес

Много ли си нервен напоследък? Ако отговорът е да, намаляването на либидото може да се дължи на стрес. По време на силни преживявания тялото започва интензивно да изгаря витамини С и В, което от своя страна засяга проблемите в интимния живот.

Тялото също възприема изтощителния спорт като стрес и предизвиква подходяща реакция. Ето защо, в преследване на здравословен начин на живот и красива фигура, не забравяйте за здравето.

Причина номер 3. Неувереност в себе си

Комплексите, свързани с недоволството от външния им вид, влияят върху намаляването на либидото. Когато мислите се въртят около „несъвършенствата“, няма време да мислим за удоволствието.

Причина номер 4. Социална медия

Случвало ли ви се е да се разсейвате от звука на съобщение на телефона в спалнята си? Да си свързан през цялото време означава да претовариш нервната си система. Най-доброто, което можете да направите, за да установите интимен живот, е да изключите телефона след края на работния ден.

Причина номер 5. Сексуална дисфункция на партньора

И въпреки че проблемът, изглежда, не е във вас, ситуацията може да повлияе на сексуалното ви желание. В този случай проблемът трябва да бъде решен изчерпателно и заедно с втората половина не забравяйте да потърсите съвет от лекар.