Как да получите хубав тен без риск за здравето

Здравословният тен ни прави по-свежи, допълва витамин D в тялото и дава малко щастие.

Но също така е известно, че слънцето може да се превърне в най-лошия враг и да донесе много неприятности. Ето защо е толкова важно да спазвате правилата и да не се излагате на опасност. Възможно ли е да се предпазите по време на плажна почивка, като подготвите кожата си за тен предварително? Нека да се справим с всичко по ред.

Слънчевото изгаряне е естествена реакция на кожата при излагане на слънчева светлина. Пигментът меланин играе активна роля в това: при първия контакт с ултравиолетовата светлина започва неговото производство. Колкото повече меланин има човек, толкова по-вероятно е тенът му да бъде интензивен, тъмен. Ако има малко пигмент, тогава рискът от изгаряне се увеличава. Така че мургавите хора правят слънчеви бани по-бързо и рядко изгарят. Блондинките със светла кожа и червенокосите са по-склонни да страдат от повече изчервяване на плажа, отколкото от постигане на желания златист цвят на кожата. Това се дължи на ниското производство на меланин. Затова те трябва внимателно да спазват правилата за поведение на слънце, да се предпазват със слънцезащитен крем, дрехи от естествени тъкани и шапки.
слънце и сигурност

Защитата от слънцето не е само за хора със светла кожа и светла коса. Всеки трябва да поддържа актуализиран слънцезащитен крем, да носи тъмни очила и правилните дрехи. Но струва ли си изобщо да отидете на море, ако слънцето е такава заплаха? Има ли полза от такава почивка?

Разбира се, правилното и безопасно излагане на слънце има благоприятен ефект върху организма. Благодарение на топлите лъчи, тялото синтезира жизненоважния витамин D – основата на нашия имунитет. Той насърчава усвояването на полезни минерали: калций, фосфор и др. Без слънце няма да имаме достатъчно сили и енергия, настроението ни може да се влоши и дори да се развие депресия. Забелязали ли сте как външният вид се подобрява, когато кожата придобие златист оттенък? Спазването на предпазните мерки ще ви помогне да се предпазите от развитието на различни дерматологични проблеми, включително злокачествени тумори.

Ето списък с правила, които ще ви предпазят от неприятности както по време на ваканцията, така и след нея:

Не ходете на плаж през деня след 12.00 и преди 17.00 часа
Носете затворени дрехи от естествени дишащи материи – блузи, ризи, туники, сарафани от памук или лен
Не забравяйте да защитите скалпа и косата си – носете шапка (шапка, панама или забрадка)
Нанесете крем или лосион с физичен или химичен UV филтър върху откритата кожа. Подновявайте на всеки 2-3 часа и след море/басейн.

Как да подготвим кожата си за плажния сезон

Ако искате кожата ви да е готова за слънчеви бани и да ви се отблагодари с красив тен, трябва да се подготвите предварително.
Препоръка 1. Тренировка

Направете слънчеви бани на балкона или във вилата си, преди да се отправите към плажа. Родното слънце е по-малко интензивно, то ще „събуди“ кожата малко преди активния плажен сезон.
Препоръка 2. Храна

Храненето ще ви помогне да получите красив тен и да не изгорите. Добавете към диетата си пресен сок от моркови, кайсии, спанак (витамин А), яжте месни ястия, черен дроб с броколи и домати (витамин В), не пренебрегвайте растителните масла, ядките, боба (витамин Е), рибата с морски дарове (витамин D) , сирене, мляко, яйца, моркови, картофи, магданоз (витамин РР). Балансираната диета, богата на пресни плодове и зеленчуци, спазването на режима на пиене ще повиши качеството на тена. В същото време алкохолните напитки, изобилието от сладкиши и тежки, пикантни, пушени храни ще попречат на функционирането на тялото, в резултат на което меланинът ще се произвежда по-бавно и вероятността от изгаряне ще се увеличи.

Ако започнете да приемате бета-каротин на капсули 2 седмици преди слънчева светлина, тогава ви е гарантиран красив тен.
Препоръка 3. Пилинг и подхранване на кожата

Приблизително няколко седмици преди заминаването можете да подготвите кожата. Използвайте нежен скраб или ексфолиация на всеки 3-4 дни, за да я почистите. Благодарение на тези продукти повърхността на кожата ще стане по-гладка, а тенът ще лежи по-равномерно. По време на почивка трябва да се отменят процедурите, които увреждат епидермиса. По-добре е да вземете със себе си овлажняващи и успокояващи кремове и лосиони.

Понастоящем не правете салонни пилинги с киселини. От средата на март до октомври, докато в нашите географски ширини има относително много слънце, те са противопоказни. Овлажняването на кожата с продукти с хиалуронова киселина преди пътуването ще бъде полезно, но не забравяйте, че 2 седмици преди слънчева светлина трябва да изключите всички инжекционни процедури.
Препоръка 4. Не забравяйте за епилацията

Що се отнася до премахването на нежеланото окосмяване, можете да използвате метода, с който сте свикнали. Ако използвате бръснач, не забравяйте да го поставите в куфара си – по време на празниците най-вероятно ще ви трябва повече от веднъж. А шугарингът, кола маската или лазерната епилация ще ви позволят да забравите за нежеланото окосмяване поне за 2-3 седмици.
Препоръка 5. Защита на косата

Скрийте косата си под шапка, слънцето е силен стрес за тях и кожата на главата. Ако се боядисвате или правите къдрене, имайте време да направите процедурите 2-3 седмици предварително преди пътуването. Така че отрицателното въздействие върху тях ще бъде по-малко. Ако искате да подхраните косата си, купете си маски с масла, жълтък, мед, лимон или си ги направете у дома. Когато пътувате, вземете продукти за коса със SPF.
Как да се държим на почивка

Правете слънчеви бани сутрин и вечер, преди 12 на обяд и след 17 часа, за да не изгорите
Използвайте слънцезащитен крем винаги, когато напускате помещението: на плажа, на разходка, на екскурзия
Ако имате светла кожа, използвайте слънцезащитен крем с висока степен на защита. Това важи и за тези, които имат много бенки по тялото си.
Ако сте собственик на тъмна кожа, тогава няколко дни след пристигането, нивото на SPF може да бъде намалено до 20-30
Не забравяйте да нанасяте отново крема на всеки 2-3 часа и след плуване
Изплакнете солената вода под душ с прясна вода, в противен случай рискувате да се изгорите от кристализиралата сол върху кожата си.
След излагане на слънце кожата трябва да се овлажни. Лидерите по ефективност са гелове с алое вера и декспантенол (Bepanten, Pantoderm).
И не забравяйте: рискувате да изгорите, ако прекарате много време на слънце през първия си ден. Особено се грижи за носа, раменете, гърдите, те са най-податливи на изгаряне.