Грижи за косата

Коса от нормален тип – силна, еластична, с красив естествен блясък (среща се предимно при млади, практически здрави хора).
Нормалната коса не изисква специални грижи, но е необходимо да се поддържа състоянието им, за което можете да използвате различни изплаквания.
Смесват се 4 с.л. лъжици двусемеделна коприва и 2 супени лъжици. лъжици корени от репей. Вземете ул. супена лъжица от сместа, залейте с чаша вряща вода, оставете да къкри на огъня за 10 минути. Добавете към водата за изплакване.

2 с.л. поставете лъжица фармацевтична лайка в торбичка с марля, изсипете гореща вода в купа, която е предназначена за изплакване. Докато миете косата си, инфузията ще бъде готова, добавете чл. лъжица гроздов или ябълков оцет.

Обикновена трева и шишарки от хмел се вземат в равни количества, половин чаша от сместа се залива с литър вряща вода. След това охладете и добавете към водата за изплакване.

Лимоновият сок може да се добави към всеки състав, което прави косата послушна и блестяща. Изброените тук рецепти помагат за предотвратяване на цъфтящи краища (разцепени краища).

Характеристики на грижа за сухи и разделени краища

Сух тип коса – тънка, матова, чуплива, лесно се накъсва, цепи се, след измиване след 1-2 дни се появява фин сух пърхот. Често срещана причина за сухота и загуба на коса е неправилната грижа и травматичните действия. Изброените външни причини включват: честа употреба на алкален сапун, горещ сешоар, грубо разресване (с метални и некачествени дървени гребени с резки), боядисване с фиксатор с концентрация на перхидрол над 12%, повишена слънчева активност, съчетана с сух вятър (в морето), както и дългосрочно носене на един вид прическа (конска опашка, буфан) и раздяла. Неправилната грижа води до факта, че косата променя структурата си и започва да се цепи. Сухата коса изисква внимателна грижа. Те се перат средно 1 път на 10-14 дни, а в напреднала възраст дори по-рядко. Освен това за измиване на този тип коса е по-добре да използвате кремове-шампоани, които също съдържат биологично активни вещества, като лецитин, витамин В5, екстракт от лайка, липов цвят, мента, пшеничен зародиш. За суха коса има рецепти за смеси, които трябва да се втриват преди измиване с шампоан.

Преди измиване, особено когато косата е разделена, препоръчително е главата да се увие топло. Всяко растително масло (за предпочитане зехтин), крем или подхранваща маска се втрива в кожата и главата се увива с хавлиена кърпа. Обикновено след час (ако не е посочено друго) косата се измива с пяна от добър шампоан.

За да изплакнете сухата коса след измиване, можете да използвате следните инфузии:

2 с.л. Лъжици мента се заливат с чаша вряща вода, оставете за 30 минути. Можете да използвате и лайка.

1 ст. залейте една супена лъжица наситнени листа от бреза с чаша вряла вода и оставете за 2 часа. Може да използвате и корени от слез.

Хлябът (200 г) се начупва, залива се с 1 литър топла вода, оставя се за 4 часа, след което се прецежда.

Трябва да се помни, че слънцето е вредно за сухата коса, те се страхуват от механични повреди, те трябва да бъдат боядисани много внимателно.
Понякога, особено когато косата е много суха, е полезно да нанесете разбит жълтък и белтък заедно или един жълтък с малко вода върху влажна коса. След това косата се измива с обикновена вода и се изплаква с подкислена. При суха коса е полезно ежедневно да се втрива инфузия или отвара от липов цвят в кожата на главата.

Местното хранене играе специална роля за суха коса. Маските насърчават растежа на косата, правят ги по-малко сухи, по-жизнени. Нанесете преди измиване. Първо маската се втрива в кожата на скалпа и след това внимателно се нанася върху косата по цялата дължина. Главата се увива с кърпа за 30-60 минути.

Маски за суха коса
1-2 жълтъка, в зависимост от дължината на косата, смесени със супена лъжица рициново масло. Измийте с пяна от неутрален сапун тип „Бебе“ или специален шампоан за суха коса. Смесете 20 грама рициново масло с 20 грама растително масло, добавете 10 грама шампоан за суха коса. След час измийте маската обилно с мека вода без сапун.

75 г пресни счукани корени от репей се оставят за 24 часа на топло в 200 г бадемово или слънчогледово масло. След това гответе на слаб огън за 15 минути, като разбърквате често. Прецедете. Отцедете в буркан. Втрийте в кожата на главата 1 час преди измиване.
Един час преди измиване на косата загрейте смес от зехтин и рициново масло, взети по равно, добавете 1 жълтък и втрийте този състав в скалпа.
Втрийте топло кисело мляко в скалпа си, след което сложете шапка за душ, за да запазите главата си суха. След половин час отново втрийте киселото мляко, след което измийте косата.
Смесете лененото масло с водка в равни пропорции и втрийте в главата за 10 минути с леки кръгови движения, след което загрейте главата за половин час, като я увиете в кърпа. По същия начин можете да използвате смес от рициново и репейно масло, взети в равни пропорции.

Разделени краища – недостатък, почти винаги и съпътстващи дългите коси и колкото по-дълги са, толкова по-големи външни въздействия са изложени през живота си. Ето защо косата с дължина около 30 см или повече неизбежно започва да се разслоява в краищата. За да се предотврати разслояването, е необходимо да се подстригва косата поне веднъж месечно, като се отрязват разделените краища. Особено ефективно е, ако майсторът в салона ви подстриже не с обикновена, а с така наречената гореща ножица, която запечатва върха на косъма и предотвратява разслояването. Можете също така да използвате специални инструменти, които сякаш залепват косата.
Нанасят се върху суха или влажна коса и не изискват изплакване.

Характеристики на грижата за мазна коса

Мазна коса – с неприятна миризма, мазна, слепваща. Промените във функциите на различни органи и системи на тялото могат да доведат до мазна коса. В същото време косата често е покрита с мазни люспи – пърхот. Ето как изглежда мастната себорея, за която говорихме преди. Повишеното съдържание на мазнини може да бъде причинено и от неправилна грижа – втриване на голямо количество мазни подхранващи масла, маски.
За грижа за мазна коса се използват продукти, които намаляват секрецията на себум от кожата. Именно при този тип и мъжете, и жените изпитват по-интензивен косопад, а появата им предизвиква неприятно усещане. Намаляването на мазната коса допринася за спазването на препоръките относно диета, начин на живот и др.

Мазната коса се препоръчва да се мие средно веднъж на всеки 3 дни, тъй като честото миене, за съжаление, не намалява съдържанието на мазнини.

За този тип коса са много подходящи шампоани за мазна коса с екстракти от коприва, градински чай, подбел, аир, хвощ, водорасли, шампоани, съдържащи протеини, витамини А, С, К, микроелемент цинк, както и специални терапевтични шампоани. Преди измиване е полезно да втриете кисело мляко в скалпа, да завържете главата си с носна кърпа и да я измиете сутрин със сапунена пяна (тук обаче има едно, но: такава рецепта едва ли ще бъде добра, ако не живейте сами и не всеки може да хареса миризмата – това не е парфюмирана козметика :).

Втриването на сок от алое преди измиване също е ефективно. След измиване трябва да нанесете специален балсам, маска или специален крем. При редовната им употреба структурата на косата се подобрява, те стават меки, еластични, лесни за разресване, намалява маслеността.

При мазна коса се препоръчва сапунът, шампоанът и дори балсамът да се измият с инфузия или отвара от лечебни билки: шишарки от хмел, коприва, хвощ, подбел, корен от репей, корен от аир (може да се смеси или отделно); 2 с.л. л. билки се заливат с 1 литър вряла вода, кипват се, оставят се да врят 20 минути и се прецеждат.

Тъмната коса се препоръчва да се изплакне с вода и оцет (1 супена лъжица на 1 литър вода), а светлата коса – със запарка от лайка (2 супени лъжици на 2 литра вода) с добавка на лимонов сок или лимонена киселина.

Не е зле мазната коса да се мие с горчица (1 супена лъжица се разрежда в малко вода и се залива с 2 литра гореща вода). След това те трябва да се изплакнат с подкиселена вода.

Ако косата е много мазна, добавете амоняк към водата за изплакване в размер на 1 ч.л. за 1 литър вода.

Между измиванията е много полезно да втривате лимонов сок в кожата на главата.

Ако имате повишена мастна секреция, масажът на скалпа и честото разресване на косата с четка е противопоказно за вас. Не се препоръчва да оформяте мазна коса със сешоар и да я носите дълго – всичко това допринася за повишена секреция на себум.

Маски за мазна коса

Смесете 1 суров жълтък с 1 ч.л. алкохол и 1 ч.л. вода. След първото измиване сместа се втрива в скалпа, престоява 10 минути, след което косата се изплаква обилно. Жълтъкът е полезен, защото съдържа холестерол, който потиска прекомерното образуване на себум.

Разбийте 1-2 белтъка на силна пяна, втрийте в косата и скалпа и оставете да изсъхне напълно. След това изплакнете косата и я измийте със серен сапун (ако можете да го намерите някъде сега).

100-150 г черен хляб или кори се натрошават и се заливат с вряща вода. Когато водата се охлади до стайна температура, втрийте приготвената каша в скалпа и я завържете с найлонов шал за 20-30 минути, след което изплакнете с вода без сапун (за съжаление, по навик, този метод може да изглежда изключително досаден поради необходимостта да се измият тези много трохи.Ако във вашия случай се е случило точно това, опитайте да втриете тази каша през марля, сгъната на 4 слоя.Ще получите повече или по-малко хомогенна смес.С това ще бъде по-лесно).

Предложените състави се втриват в скалпа около половин час преди измиване:

Изрежете сърцевината на плода от дюлята заедно със семките. Изсипете издълбаната чаша вода и оставете да заври на слаб огън. Отвара от дюля се втрива в кожата на главата, намалява мазната коса, лекува мазна себорея.

Сокът от листата на алоето укрепва корените на косата, подобрява кръвообращението и намалява омазняването. Изкуство. лъжица натрошени листа от бреза (за предпочитане бреза) се налива 100 г водка. На престоява в плътно затворен съд 5 дни. Състав за изтриване на косата всеки ден в продължение на 2 седмици.

Маска за коса при суха себорея:

Растителното и маслото от морски зърнастец се смесват в съотношение 1:9. Втрийте в корените на косата, поставете шапка (всяка плетена или пластмасова), измийте с шампоан след час. Маската се използва поне два пъти седмично. Курсът е 10 процедури, ако за маската е взето масло, закупено в аптеката, и 12-15, ако е домашно приготвено. Масата може да се съхранява в хладилника за около седмица.

Освен това можете да приготвите изплаквания, които се използват след измиване на косата.

3 чл. лъжици дъбова кора се вари в 1 литър вода 15 минути. Охладете и прецедете.
5 ст. лъжици жълт кантарион се заливат с 0,5 литра вряла вода, настояват половин час. Можете също така да използвате живовляк, бял равнец и цвят от липа.
Плодове от червена офика, 4 с.л. лъжици, залейте с вряща вода, оставете да къкри на слаб огън за 10 минути. Можете също така да използвате игли от бор, смърч, ела.

Когато се грижите за мазна коса, трябва да запомните, че диетата влияе върху секрецията на себум от кожата. Трябва да се ограничите до консумацията на животински мазнини, кисели краставички, пикантни храни и подправки.

Грижа за смесена коса

Много често трихолозите (специалисти по грижа за косата) трябва да се справят с такъв проблем: скалпът и корените на косата са мазни, докато самата коса и особено върховете са сухи. Най-често това става забележимо още на следващия ден след измиване на косата.
Сам по себе си себумът не може да се разпредели по целия ствол на косъма, особено в случаите, когато косата е дълга. Разпределението на себума се извършва механично при разресване на косата. Този процес е еднакъв при нормалното функциониране на мастните жлези. Ако тяхната активност е прекомерна, тогава има повишено омазняване на скалпа и корените на косата, но съчетано със сухота на космите. Последното се среща най-често при честа употреба на бои за коса, особено обезцветяване.

Повишена активност на мастните жлези може да възникне в резултат на често измиване на косата и при себорея.

Мнозина, за да се отърват от прекомерното омазняване, се опитват да мият косата си често и упорито. Но това е цялата беда, че колкото по-интензивно се обезмасляват кожата и косата, толкова по-интензивно функционират мастните жлези.

Как да решим този проблем? В идеалния случай трябва постепенно и достатъчно дълго да привикнете косата си към по-рядко миене. Но факт е, че не винаги можем да си го позволим по етични причини. Например, има професии, когато трябва да изглеждате най-добре всеки ден и тогава ще бъде трудно да обясните защо сте се появили с мазна коса.

Ето защо, за да разрешите проблема със смесената коса, обикновено се препоръчва да се свържете с трихолог, който ще разработи цялостна програма. Всъщност при смесената коса ситуацията е същата като при смесената кожа – и там, и там трябва да се погрижите за всяка зона, като изберете подходящата програма за нея.