Грижи за кожата при работа с компютър

Фактът, че кожата старее по-бързо при тези, които постоянно работят на компютър, отдавна е доказан факт. Но как да поддържате кожата си млада? Първите признаци на негативното въздействие на компютъра върху кожата са нейната сухота и отпуснатост, преждевременни бръчки, тъмни кръгове под очите. Но защо се случва това? Нашата основна задача в тази статия е да отговорим на поставените въпроси.

Защо се случва това?

Работата е там, че около работещ монитор се образува електростатично поле. Именно тя е основният виновник за преждевременното стареене, тъй като променя алкалния баланс на кожата, предизвиква лющене и я изсушава. Освен това свободните радикали ни атакуват и много замърсяващи микрочастици се утаяват върху носа, веждите, миглите, бузите. Поради това се появяват акне, бръчки по лицето, еластичността на кожата се влошава. Нормалната кожа постепенно се превръща в суха. И сухият губи последната влага. При комбинирана кожа се появява дразнене, порите се разширяват и се замърсяват, пилингът на сухите зони се увеличава, съдържанието на мазнини в Т-образната зона се увеличава. Мазната кожа започва да произвежда повече мазнина. Кожата на клепачите става по-суха. Очите изсъхват. Така че, ако прекарвате цял ден пред компютъра, цялата ви козметика трябва да е насочена към защита на кожата ви от свободните радикали. На сутринта почистете и овлажнете лицето си и след това нанесете защитен крем, който ще подобри текстурата на кожата, ще премахне тъпотата и ще осигури витамини. Имайте предвид, че витамин С има антиоксидантни свойства и минимизира отрицателните ефекти на свободните радикали. Нанесете овлажняващ гел върху клепачите си. Той ще помогне за поддържане на очите млади и свежи, ще създаде бариера за образуването на бръчки, изпаряването на влагата и ще премахне торбичките под очите. Има и специални козметични линии, например Ozon’C. Предпазват кожата от стрес, замърсяване, температурни промени, сухота или влага.

По време на работа използвайте спрей за овлажняване на кожата, който ще предпази лицето ви от вредни микрочастици. Вместо това можете да използвате минерална вода. Изсипете го в бутилка със спрей и напоявайте обилно лицето си през целия работен ден. Можете да използвате и овлажняващи кърпички с антиоксидантни растителни екстракти.

Правете 5-минутна почивка след всеки час работа. Отидете до прозореца, поемете 7-9 дълбоки вдишвания. Правете упражнения за лице. Например, надуйте и отпуснете бузите си 10 пъти. Вземете няколко глътки вода с добавка на сок от лимон или грейпфрут.

Но най-мощното средство е зеленият чай. Пийте го вместо кафе. Две чаши зелен чай ще премахнат ефектите от компютърното излъчване.

Вечер почистете кожата, овлажнете. И не отлагайте това, по-добре е да премахнете цялото натоварване от кожата веднага след работа. Не използвайте чешмяна вода. Измийте лицето си с преварена вода с добавка на лимонов сок, минерална вода или можете да използвате отвари от билки: лайка, градински чай, липа, мента.

След като почистите кожата си, направете маска. Един ден направете подхранваща маска, а другия ден овлажняваща. Ако имате мазна кожа, тогава трябва често да правите подхранващи маски, а ако имате суха кожа, овлажнявайте.

Много е полезно да избършете лицето си с резени от всеки плод, който е на масата, или с кубчета замразен прясно изцеден сок. Включете зеленчукови салати в диетата си. Учените са доказали, че зеленчуците намаляват вредното въздействие на компютъра върху кожата ви.

Трябва да изберете кремове, съдържащи не само витамини А, С, Е, но и каротин, зелен чай или грозде. Основното е, че те съдържат възможно най-много компоненти.