Работа в офис и здраве

Според статистиката офис служителят прекарва 70% от работното си време в седнало положение. Този показател се увеличава, ако след работа човек жертва активност в името на, например, гледане на телевизия.

В медицината има специален термин – хиподинамия, което означава нарушение на функциите на тялото с ограничено движение и в резултат на това намаляване на силата на мускулната контракция.

Група австралийски учени са доказали, че липсата на физическа активност в живота е пряко свързана с преждевременната смъртност. А жените, които предпочитат заседналия начин на живот, остаряват средно с 8 години по-бързо от връстниците си. Може да се каже, че заседналият живот постепенно „отравя“ тялото на жената отвътре.

Затлъстяването е друг проблем на неенергичните дами. Именно бързото наддаване на тегло води до много сериозни здравословни проблеми: инфаркт, инсулт, хипертония и повишена кръвна захар.

Сърцето на жена, прекарала 8 часа на работа в едно положение, прави по-малко продуктивни контракции, което допълнително води до намаляване на тонуса на стените на кръвоносните съдове. И ако седите неправилно, гръбнакът ви се натоварва огромно! Реакцията от това е мигновена – болка в гърба и врата.

Заседналият начин на живот, разбира се, засяга репродуктивната система, най-важната система в тялото на жената. Оттук и гинекологичните проблеми. Учени от Оксфорд са стигнали до извода, че заседналите жени имат 10% по-висок риск от рак на матката. В допълнение, дълго време без движение води до стагнация на кръвта и лимфата в тазовите органи, което се отразява негативно на функционирането на пикочната система.

Но има изход!

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на жените над 18-годишна възраст да отделят поне 30 минути на ден за умерена физическа активност. Женското здраве също има нужда от „разтърсване“, затова СЗО съветва да не пренебрегваме кардио тренировките. Норма – 75 минути седмично (колело, бягане).

Ако през лятото самото време е благоприятно за разходки на открито, активни игри с деца или внуци, през зимата е много по-трудно да се принудите да се движите. Възможно ли е да се намери ефективна тренировка през отоплителния сезон? Разбира се, да!

Ако обичате плуването, басейнът ще бъде спасение и релакс за главата и тялото ви. Само не забравяйте, че трябва да плувате правилно!

И ако навън не е -20-25°C – разходете се! Учени от Харвард доказаха, че ежедневните едночасови разходки забавят активността на гените, свързани със затлъстяването, с цели 50%. Лека слана ще подобри качеството на съня.

Нямате време за фитнес? Танцувайте! Активните движения на любимата ви музика не само подобряват настроението ви, но и забавят процеса на стареене, като подобряват физическата и умствената работоспособност.

И накрая домакинските дейности. Изглежда, че това е толкова професия, но всъщност прането, почистването, гладенето и други задължения имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Но не забравяйте, че не участвате в маратон на домакиня: важна е умереността и, разбира се, удоволствието!