Кръвното налягане (АН) е важен показател по време на бременност

Но значението му не винаги е правилно контролирано и интерпретирано. Нека да разберем как правилно да контролираме кръвното налягане по време на бременност, какъв вид кръвно налягане се счита за повишено, защо може да се повиши и какво да правим с това и какво да не правим.
Измерване на кръвно налягане

Кръвното налягане се контролира с помощта на тонометър: електронен, полуавтоматичен или механичен. Можете да закупите всеки, с който можете да се справите и чийто маншет ви подхожда по диаметър. Единственото нещо, което трябва да имате предвид е, че маншетът за кръвно налягане трябва да се носи на горната част на ръката, карпалните апарати за кръвно налягане са твърде неточни и на тях не може да се разчита.

По-добре е да измервате кръвното налягане в седнало положение и след като сте прекарали около петнадесет минути в това положение, в състояние на физическа и емоционална почивка, не е необходимо да говорите, докато измервате кръвното налягане.

Маншетът се носи на рамото, освободено от дрехите, долният му ръб трябва да е на няколко сантиметра над сгъвката на лакътя. Ръката, на която се измерва кръвното налягане, трябва да е в отпуснато положение, маншетът трябва да е разположен приблизително на нивото на сърцето. Измерването се извършва на една ръка, измерването на две ръце, което преди беше задължително за всички бременни жени, сега е изключено от всички клинични препоръки.

Когато се измерва с механичен тонометър, въздухът се изпомпва в маншета до цифрите, с около двадесет до тридесет mm. rt. Изкуство. по-високо от очакваното кръвно налягане. Въздухът от маншета се освобождава бавно, появата на звук маркира числата на систолното кръвно налягане, изчезването на звука – диастолното. Това не е „сърдечно“ и „бъбречно“ налягане, а – систолно и диастолно.

Измерването на кръвното налягане се извършва при всяко посещение при акушер-гинеколог – кабинетно измерване на кръвното налягане, у дома на самата бременна жена или неин близък – амбулаторно измерване на кръвното налягане. Ако е необходимо, лекарят може да препоръча на пациента да води дневник на кръвното налягане – измерва кръвното налягане няколко пъти на ден за известно време, като записва числата. Ceteris paribus, по-надеждна информация се получава от амбулаторни (у дома) измервания.

В случай на съмнение относно правилността на измерването на кръвното налягане на пациента или ако има съмнение за повишаване на кръвното налягане през нощта, лекарят може да предпише на пациента 24-часово мониториране на кръвното налягане (ABPM), при което се измерва кръвното налягане автоматично на определени интервали в рамките на един ден.

Като цяло, по време на бременност кръвното налягане през първия триместър е по-ниско от обичайното за пациента, през втория или третия се връща към обичайните си числа, до третия триместър може да бъде малко по-високо, но в рамките на нормалните числа. Нормалното кръвно налягане по време на бременност е под 140/90 mm. rt. Изкуство.

Ако пациентът е склонен към артериална хипотония (ниско кръвно налягане), за повишено кръвно налягане все още се счита кръвно налягане над 140/90 mm. rt. Чл., по-ниските цифри не изискват допълнително изследване или лечение, дори ако са по-високи от обичайните за пациента. Нито едно от клиничните указания за лечение на артериална хипертония по време на бременност не посочва необходимост от лечение при по-високо кръвно налягане от обичайното, но не достигащо стойност 140/90 mm. rt. Изкуство.

AD 140/90 мм. rt. Изкуство. и по-горе трябва да се записват 2 или повече пъти с интервал между измерванията от най-малко 4 часа, за да се счита за хипертония.
Причини за повишено кръвно налягане

Има три причини за високо кръвно налягане по време на бременност: хронична хипертония, гестационна хипертония и прееклампсия.

Хроничната артериална хипертония е общото наименование за всички случаи на повишаване на кръвното налягане, съществувало преди бременността. Хроничната артериална хипертония не се разделя на първична (поради неизвестни причини) и вторична (следствие на заболяване), за разлика от артериалната хипертония, открита извън бременността. Също така, хроничната артериална хипертония включва ситуации, когато жената не е контролирала кръвното налягане преди бременността и за първи път повишаването на кръвното налягане е открито само през първата половина (до 20 седмици) на бременността.

Гестационната артериална хипертония се проявява от двадесетата седмица до края на термина и не е придружена от отделяне на белтък в урината.

Прееклампсията, за разлика от гестационната хипертония, също се развива след 20-та седмица от бременността и е придружена от отделяне на протеин в урината (протеинурия). Прееклампсия може да възникне и след раждане. Признаци за увеличаване на тежестта на прееклампсията са появата на главоболие, замаяност, зрителни нарушения, болка в слънчевия сплит и / или в десния хипохондриум, болка под дясната лопатка, дихателна недостатъчност и някои промени в кръвните изследвания . Тези признаци изискват спешна хоспитализация.

Крайният случай на развитие на прееклампсия – еклампсия – се характеризира с появата на гърчове и застрашава живота както на майката, така и на детето, поради което изисква екс.

Раждането в срок, независимо от гестационната възраст, е единственият начин за спасяване на живота на майката и детето.

Тъй като при прееклампсия повишаването на кръвното налягане може да настъпи преди протеинурията, е възможно да се разграничи гестационната артериална хипертония от прееклампсия само в ретроспекция – ако кръвното налягане се е повишило и в дневната урина не се появи белтък, може да се каже със сигурност, че това повишаване на кръвното налягане се дължеше именно на гестационната артериална хипертония.
Прееклампсията може да бъде свързана с хронична артериална хипертония, съществувала преди бременността.
Лечение на хипертонични разстройства

Хипертоничните разстройства заемат важно място сред причините за майчината и перинаталната смъртност, увеличават честотата на преждевременните раждания, т.е. те наистина са сериозен проблем и не трябва да се пренебрегват.

Единственото лекарство, което до момента е доказано ефективно за профилактика на прееклампсия, е ацетилсалициловата киселина. Предписва се от 13-та седмица на бременността в ниска доза и при тази дозировка не води до нарушено развитие на плода, за разлика от високите дози.

Лечението на всяка артериална хипертония по време на бременност се предписва само от лекар.

При неусложнено увреждане на други органи на хронична артериална хипертония, лечението започва с кръвно налягане 150/90 mm. rt. Изкуство. и повече, с гестационна артериална хипертония и прееклампсия – с артериално налягане 140/90 мм. rt. Изкуство. и още.

По време на лечението е необходимо да се поддържа кръвно налягане на ниво 130-150/80/95 mm. rt. чл., тъй като по-радикалното намаляване на кръвното налягане е изпълнено с нарушено кръвоснабдяване на плода и не се препоръчва.

Има няколко групи антихипертензивни лекарства, чийто прием по време на бременност може да доведе до нарушено развитие на плода или смърт, така че те не трябва да се използват по време на бременност. Това са инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим и ангиотензин II рецепторни антагонисти. Не използвайте по време на бременност и диуретици (лекарства с диуретичен ефект).
Обикновено лечението започва с methyldopa, но е възможно да се използват и някои лекарства от групата на бета-блокерите и някои лекарства от групата на калциевите антагонисти, които са най-добре проучени от гледна точка на безопасност при бременност. Възможно е да се използват комбинации от тези лекарства.

Отделно трябва да се кажат няколко думи за магнезиевия сулфат (магнезиев сулфат). Това лекарство практически няма антихипертензивен ефект и употребата му по време на бременност е ограничена само до прееклампсия, която застрашава развитието на еклампсия. Необходим е за предотвратяване на развитието на гърчове (невропротективен ефект). Не трябва да се използва за повлияване на повишено кръвно налягане.

Раждането при артериална хипертония по време на бременност по правило се извършва през естествения родов канал, с изключение на случаите на тежка прееклампсия, еклампсия и техните усложнения, изискващи спешно раждане чрез цезарово сечение, независимо от гестационната възраст по здравословни причини.

Хроничната артериална хипертония, която продължава по време на кърмене и не е усложнена от увреждане на други органи, не изисква медицинско лечение, ако кръвното налягане е под 150/95 mm. rt. Изкуство. Артериалната хипертония след раждане не изисква спиране на кърменето, напротив, доказан е защитният ефект на лактацията при артериална хипертония.

Ако е необходимо да се предпише лекарствена терапия, се избират лекарства, които са най-малко способни да се екскретират в кърмата, чиято употреба не е регистрирала сериозни странични ефекти при детето.