Как настроението на майката влияе върху състоянието на бебето.

Психологът отговаря.

Връзката между майката и детето продължава цял живот, като е особено силна през първите месеци и години от живота. Доказано е, че положителните емоции на майката имат огромно влияние върху здравословното развитие на детето.
Анастасия Гавриленко, детски и семеен психолог, ни разказа подробно как настроението на майката влияе върху състоянието на бебето.

Връзката майка-бебе се установява още преди бебето да се роди.
Емоциите, които майката изпитва по време на бременност, се предават на бебето.
В утробата плацентата предпазва бебето от много опасни вещества, но не и от майчините хормони. Ето защо, когато бъдещата майка е притеснена и притеснена за нещо, в кръвта й се отделят хормоните кортизол и адреналин, които също отиват при бебето. Под въздействието на хормоните детето превзема психологическото състояние на майката. Научно доказано е, че нероденото дете вече може да бъде тъжно и да плаче.
Ето защо емоционалното състояние на бъдещата майка е много важно.
Още по време на бременността се извършва полагането на психиката и нервната система на детето, което ще се отрази на целия му бъдещ живот.

Какво е емоционална връзка с бебето?
Емоционалната връзка е това, което позволява на майката да разбира детето си без думи. Това е висококачествена емоционална връзка, която помага на майката да усети вътрешния свят на детето и да го подкрепи в точния момент. Това работи и в обратна посока – детето разбира и усеща майка си чрез звуци, интонации, докосвания и погледи. Това е дълбока връзка, основана на интимност и доверие.
Примери за емоционална връзка:
• майката формулира желанията на бебето, когато то все още не е овладяло речта и жестовете
• мама разпознава причината за дискомфорта по тембъра на плача на бебето
• майка от разстояние може да усети, че детето се е събудило – внезапно има мляко
Какво помага на една майка да създаде емоционална връзка?
• Развитие и доверие на интуицията
• Многократен физически контакт с бебето: носете го в различни пози през целия ден, прегръщайки го, танцувайки с него, галейки го и т.н. Именно физическият контакт запознава бебето с границите на тялото му, неговите възможности и ограничения.
• Кърмене (когато мама се наслаждава)
• Внимателна комуникация, зрителен контакт.

Как настроението на майката влияе върху поведението на бебето?
Дори най-малките деца четат настроението на майка си чрез „невербализъм“ и много чувствително разбират, че мама сега се чувства зле. Без значение как се опитва да изглежда радостна и весела.
• Децата гледат мимиките, позицията на веждите, ъглите на устата, погледът е тежък, лек. От раждането те изучават майка си по изражението на лицето и показват това, което виждат, копират същите изражения на лицето. Сякаш се синхронизират с майка си и започват да изпитват същите емоции и чувства!
• Гласът е един от най-мощните инструменти за въздействие върху детето. Децата усещат интонацията, тембъра на речта.
В утробата и при раждането първите усещания на детето са тактилни. И едва тогава всички сетива постепенно влизат в действие: той чува, докосва, вкусва. Следователно докосването е една от основните психологически потребности на детето. Ако няма достатъчно от тях, детето определено ще сигнализира за това.
Задачата на мама е да разбере за какво е този сигнал!
Ако този контакт съществува, той е нежен и привързан – детето го усеща и му отвръща. Ако майката е нервна, уморена, изтощена, заета с някакви проблеми, то и детето го усеща, защото нейните докосвания са по-малко нежни или дори груби.

Когато майката установи висококачествена емоционална връзка с бебето, това има положителен ефект върху всички области на неговото развитие:
• Повишава се когнитивната активност: бебето спокойно опознава света, усещайки подкрепата на майка си.
• Физическите данни се развиват според възрастта – същото „седна навреме, отиде навреме“, за което майките са толкова притеснени.
• Формирана емоционална интелигентност: детето се научава да разбира своите и чувствата на другите хора, по-добре да осъзнава техните нужди и желания, което ще бъде ключът към неговия щастлив живот.

Детето може да разбере много повече, отколкото може да се предположи. Когато бебето ви е палаво „без причина“, обърнете внимание на себе си. В крайна сметка вие сте водачът в света на чувствата и емоциите на вашето дете!