Цистит при жените

Острият цистит (неусложнена инфекция на пикочните пътища) е често срещано заболяване. Повече от 40% от жените съобщават за поне 1 епизод на остър цистит през годината.

Симптоми и усложнения

Симптомите на остър цистит (инфекциозно възпаление на пикочния мехур) са познати на огромен брой жени: непоносими чести позиви за уриниране и силни режещи болки, особено в края на уринирането. Ако се появят такива симптоми, жената трябва да се консултира с уролог, гинеколог или общопрактикуващ лекар. По правило тези симптоми не са придружени от повишаване на телесната температура. Ако при същите симптоми се повиши телесната температура, вероятно е сериозно усложнение на острия цистит – пиелонефрит (възпаление на бъбреците), могат да се развият гнойно-възпалителни промени в бъбреците, което води до намаляване на тяхната функция. Пиелонефритът се развива като усложнение в 5-7% от случаите на остър цистит. Тъй като жените страдат от цистит много по-често, те развиват остър пиелонефрит 4-5 пъти по-често от мъжете, а приблизително 30-40% от случаите на остър пиелонефрит са предшествани от хеморагичен цистит.

Причини и рискови фактори

Острият цистит (неусложнена инфекция на пикочните пътища) е често срещано заболяване. Escherichia coli (Е. coli) е основният причинител на острия цистит. Важно е да се разбере, че E. coli не е полово предавана инфекция, така че не се изисква лечение на партньори на пациенти с остър цистит. Повече от 40% от жените съобщават за поне 1 епизод на остър цистит през годината. По правило първият епизод на остър цистит при жена е свързан с началото на сексуалната активност. Механичното въздействие върху влагалището по време на полов акт може да доведе до факта, че присъстващите там Е. coli навлизат в уретрата и пикочния мехур. Фактът, че жените са толкова предразположени към развитие на остро възпаление на пикочния мехур, се дължи на тяхната анатомия. При жените, за разлика от мъжете, уретрата е къса: ако при мъжете е повече от 18 см, то при жените е 4-5 см. Чрез късата уретра инфекция от влагалището може лесно да навлезе в пикочния мехур и да причини остро възпаление .

Анусът, в областта на който често присъства E. coli, се намира в непосредствена близост до входа на влагалището. Колкото по-лошо една жена следи личната хигиена, толкова по-вероятно е E. coli да влезе във влагалището. Ако жената поддържа перинеума, ануса и влагалището чисти, рискът от остър цистит е сведен до минимум. На жените се препоръчва да извършват хигиенни процедури поне два пъти на ден. Има и друга връзка: жените, които правят анален секс, трябва да разберат, че преходът от анален към вагинален секс трябва да бъде придружен от смяна на презерватив, за да не се пренесе E. coli от ректума директно във влагалището.

Друг фактор, предразполагащ към остър цистит, е необичайно ниското разположение на външния отвор на уретрата спрямо влагалището. По-малкото от нормалното разстояние между вагината и уретрата улеснява навлизането на ешерихия коли първо в уретрата и след това в пикочния мехур.

Диагностика и лечение

Ако имате симптоми на остър цистит, трябва незабавно да предадете урина за общ анализ и култура, за да определите чувствителността на бактериите към антибиотици. Така лекарят ще може да разбере точно коя микрофлора е причинила възпалението и каква е нейната чувствителност към антибиотици. Най-често това е обикновена E. coli. Но може да има други чревни бактерии или E. coli с атипична антибиотична резистентност. Острият цистит се появява отново при една на всеки три жени. Ако епизод на цистит се случи за първи път, трябва да добавите няколко стерилни буркана в домашния си аптечка, за да можете бързо да предадете урина за анализ и да започнете лечението на следващия епизод навреме. Ако се появят симптоми, можете незабавно да предадете урина за анализ и бактериална култура с определяне на чувствителността към антибиотици, дори преди да посетите лекар.

Без да чака резултатите от изследванията, лекарят предписва антибиотика на първи избор (в съответствие с клиничните указания за лечение на остър цистит). Жената го приема през първите два дни. На 2-3 ден лекарят получава резултатите от културата на урина. Ако види, че този антибиотик в този случай е неефективен, лекарството се заменя. Но най-често първият избор на антибиотик е правилен. Обикновено симптомите на цистит изчезват в рамките на един ден след началото на лечението. Основното правило: след изчезване на симптомите антибиотикът трябва да се приема още два дни, т.е. само 3 дни. Ако симптомите на цистит изчезнат за 2-3 дни, тогава, съответно, трябва да вземете антибиотик за 4-5 дни. Някои антибиотици действат в човешкото тяло за дълго време (до 3 дни), така че еднократна доза от такива лекарства може да се използва за лечение на остър цистит. По време на развитието на епизод на цистит, приемът на течности трябва да се увеличи до поне 2,5 литра на ден. Освен това е необходимо да се изключи употребата на пикантни и солени хранене, не пиене на алкохол, отказване от пушенето, намаляване на количеството консумирано кафе, тъй като всичко това възпрепятства избавянето от инфекцията. Антибиотикът се прекратява и ако не се налага смяна на антибиотика, лечението се прекратява.

Причини за рецидив

Всеки епизод на цистит трябва да се лекува правилно. Ако всеки цистит се лекува с правилния антибиотик, честотата на рецидивите значително намалява. Основната причина за преминаването на цистита в хронична форма е липсата на пълно антибиотично лечение на епизоди на остър цистит. Ако не се лекува, се развиват необратими промени: лигавицата на пикочния мехур атрофира и губи способността си да се противопоставя ефективно на бактериалната инфекция, бактериите много по-лесно проникват в лигавицата и причиняват възпаление. Хроничният цистит е свързан не само с инфекциозни фактори и изисква комплексно лечение, което, за съжаление, не винаги е ефективно.

Неправилното разположение на външния отвор на уретрата увеличава риска от развитие на цистит по време на полов акт. За такива жени лекарят може да предпише прекоитална антибиотична профилактика: един час преди секс се препоръчва да се вземе определена доза антибиотик – това ще намали риска от развитие на цистит. Ако въпреки всички превантивни мерки циститът продължава, урологът може да препоръча операция за транспониране на уретрата: външният отвор на уретрата се измества по-високо към клитора и далеч от входа на влагалището. Такива операции се извършват в болницата „Илински“ и в някои случаи имат положителен ефект.

Неврогенните нарушения на уринирането също провокират рецидиви на цистит. Ако жената има атония на пикочния мехур, която е свързана с дисфункция на гръбначния мозък или периферните нерви, се предписват лекарства, които подобряват контрактилитета на пикочния мехур. Циститът понякога имитира друго неврогенно заболяване, наречено свръхактивен пикочен мехур. Това състояние се причинява от нарушение на централната нервна система и се характеризира с чести контракции на пикочния мехур. При жени със съмнение за неврогенни нарушения на уринирането, уролозите в болницата в Илински извършват уродинамично изследване – докато пикочният мехур се пълни, специална компютърна система регистрира вътрешното му налягане. При обем на урината до 200-300 мл. трябва да е достатъчно ниско. Ако налягането започне да се повишава рязко, това означава, че разтегливостта на пикочния мехур е ниска, гладката му мускулатура е напрегната (хиперактивност), което допринася за размножаването на инфекцията и води до рецидиви на остър цистит.

Уролитиазата е друг фактор, предразполагащ към чести остри цистити. Ако има камъни в пикочната система, те могат да бъдат източник на хронична инфекция. За да се изключи уролитиазата, жените с рецидивиращ цистит се подлагат на ултразвук на бъбреците и пикочния мехур, в някои случаи на КТ. Да научиш повече.

Хроничното възпаление на влагалището, причинено от негонококова инфекция, предавана по полов път (уреаплазма, микоплазма, хламидия и др.), Често води до рецидиви на цистит. Това се дължи на отслабването на местния имунитет, което тези инфекции причиняват, което улеснява размножаването на E. coli във влагалището. Има смисъл жените с чести циститни епизоди да се изследват за полово предавани болести, особено ако имат повече от един, а няколко полови партньора – това също е рисков фактор за остър цистит.

Тайната на хомеопатите и лечителите

Първите епизоди на остър цистит могат да изчезнат сами без лечение при повече от половината жени, тъй като някои жени пият много вода и E. coli просто се изхвърля от пикочния мехур. Това се използва от недобросъвестни лекари и лечители – тяхното „лечение“ наистина „работи“ в повече от половината от случаите на първи епизод на цистит при жените.

Профилактика на остър цистит

Спазвайте личната хигиена. Намалете броя на сексуалните партньори до един. Когато правите анален секс, вземете предпазните мерки, свързани с използването на различни презервативи. Спазвайте стриктно личната хигиена дори когато пътувате или няма благоприятни условия за това. Сокът от червена боровинка намалява интензивността на размножаване на ешерихия коли в урината, може да се използва вместо вода. Проучванията показват, че за профилактика на цистит е по-добър сокът от червена боровинка, приготвен у дома от естествени червени боровинки, а не продаван в магазините и направен от концентрати. Е, и най-важното, не забравяйте – всеки епизод на остър цистит трябва да бъде правилно лекуван с участието на лекар!