Нарушен цикъл

Почти всяка жена се е сблъсквала с нарушения на месечния цикъл. Нарушенията могат да се проявят еднократно или постоянно, в юношеска или зряла възраст. За мнозина този ред на нещата е станал толкова обичаен, че просто са свикнали с него. Менструалните нередности (NMC) обаче не са норма.

Менструалният цикъл представлява биологичния часовник на женското тяло. Какво се случва, ако ръчният часовник на човек периодично или постоянно показва грешно време? Животът ще тръгне надолу. Същото се случва и с тялото. Проявите на NMC показват, че не всичко в тялото е наред и проблемите могат да бъдат както физически, така и психологически.
Менструален цикъл – определение, особености и продължителност

Основното проклятие или най-голямото чудо на природата. Преди да започнете да се справяте с нарушенията в работата на менструалния цикъл, трябва да разберете какъв е цикълът. Много момичета забравиха или дори не знаеха как функционира собственото им тяло.

Менструалният цикъл е продължителността на времето от една менструация до следващата. Ключовата дума cycle, което означава, че като започне веднъж, всичко се връща в началната си точка, тоест процесът е цикличен.

Месечните процеси, които се случват в женското тяло, са пряко свързани с репродуктивната система. Менструалният цикъл е невъзможен без участието на хормони като естроген и прогестерон. В началото на цикъла има силно производство на естроген, растат фоликули и яйцеклетка и се развива слой на ендометриума. Този етап не преминава без участието на такива хормони като фоликулостимулиращи и лутеинизиращи (FSH и LH).

По-близо до средата на цикъла се стартира механизмът на овулация, при който в яйчника се образува жълто тяло – жлеза, която произвежда хормона прогестерон. Именно прогестеронът подготвя женското тяло за възможно зачеване. Вече образуван под въздействието на прогестерон, ендометриалният слой е готов да приеме оплодена яйцеклетка.

Ако мъжът присъства в живота на жената, тогава е възможна неочаквана или дългоочаквана среща на яйцеклетката и спермата и в този случай настъпва оплождане. Ако яйцеклетката избягва среща със спермата, тогава тя става безполезна за никого и тялото я отхвърля заедно с ендометриалния слой. Една жена е принудена да издържи менструация под формата на зацапване, промени в настроението, гадене и дори треска.

Продължителността на менструалния цикъл винаги е индивидуална, но е важна редовността и цикличността. Условно, според продължителността, циклите се разграничават на кратки, стандартни и дълги. За нормална продължителност се счита от 21 до 35 дни. Ако цикълът се сменя по-бързо от 21 дни, тогава той се счита за кратък, ако продължава повече от 35 дни, тогава дълъг. Най-често срещаната стойност е фиксирана на 26-29 дни.

Появата на менструалния цикъл се свързва с пубертета на момичето и съобщава за началото на репродуктивните функции на тялото. Тоест младо момиче от това време е в състояние да роди дете. Най-често първата менструация настъпва на възраст 11-14 години, след което през годината менструалният цикъл „се установява“ и се формира редовност. На възраст 45-50 години менструалният цикъл напуска тялото, започва менопаузата (изчезването на репродуктивните функции на жената).
Как да разпознаете нередовен менструален цикъл

В повечето случаи менструалният нередовен означава забавяне (дълъг цикъл) или твърде кратък цикъл, при който менструацията настъпва по-рано от очакваното. Но менструалните нарушения (NMC) се характеризират не само с провал на времевия цикъл. Всеки тип нарушение има свое име, има ярки признаци и симптоми:

Олигоменорея – силно забавяне на менструацията, до веднъж на 3-4 месеца. В по-късна възраст това състояние често се свързва с развитието на менопаузата.
Опсоменорея – менструацията продължава не повече от един или два дни.
Аменорея – липса на цикъл повече от шест месеца подред.
Хиперполименорея – отделянето е по-обилно от обикновено, докато самият цикъл не се променя.
Пройоменорея – времеви цикъл по-малък от три седмици, висока честота на менструация.
Менорагия – менструация, която продължава повече от десет дни подред, с обилна секреция. Метрорагия – изпускане, което се появява независимо от менструацията.
Дисменорея е всяка патология по време на менструация, сред която може да има силна болка, главоболие, гадене, повръщане, внезапни промени в настроението и други подобни проблеми.
Полиномерия – менструацията продължава повече от седем дни, но цикълът е без нарушения.
Алгоменореята е изключително болезнена менструация, при която жената може напълно да загуби работоспособността си.

Нарушаването на менструалния цикъл е изпълнено с факта, че общата репродуктивна и ендокринна система на женското тяло страда. Пренебрегването на проблема може да доведе до сериозни нарушения в тялото, включително невъзможност за зачеване на дете сами. При поява на НМК е необходимо посещение при гинеколог Безплодието и NMC винаги са били тясно свързани. Всяко хормонално нарушение в женското тяло представлява заплаха за правилното образуване на яйцеклетката и в бъдеще за развитието на плода. Увеличават се шансовете за спонтанен аборт, развитие на ендометриоза или миома на матката.
Причини за менструални нередности

Механизмът на женската репродуктивна система реагира много фино на всякакви промени в тялото. Почти всяко състояние, заболяване или психологическо събитие в живота може да повлияе на стабилността на менструалния цикъл. Условно причините могат да бъдат разделени на три групи:

Външни фактори – това включва причини „от главата“, аклиматизация или влияние на сериозни диети;
Вътрешни фактори – патологии на органите на репродуктивната система и не само;
Медикаментозните фактори са страничен ефект, дължащ се на приема на определени видове лекарства.

Мнозина смятат, че основната причина за нарушенията на месечния цикъл са хормоналните смущения в тялото на момиче или жена. Това наистина се случва често, но всичко има свои собствени причини и хормоналният срив не е изключение. Производството на хормони се влияе от много фактори, от заболявания на органите, които произвеждат същите тези хормони, до обикновена настинка и консумация на големи количества бързо хранене. Независимо от групата причини и хормони, лекарите идентифицират много други виновници за NMC:

гинекологични заболявания – миома на матката, рак на матката, възпаление на придатъците и матката, заболяване на яйчниците и други;
психологически заболявания и стрес;
генетични заболявания;
екстрагенитални заболявания – сърдечни проблеми, заболявания на кръвта, вътрешните органи и централната нервна система;
различни инфекциозни заболявания – варицела, рубеола, генитални инфекции и др.;
физически увреждания на женските органи – аборт, операции на матката и др.;
нарушение на връзката между хипофизната жлеза и хипоталамуса – части от мозъка, отговорни за производството на хормони, необходими за женското тяло;
рязка промяна в телесното тегло;
авитаминоза или хиповитаминоза;
лоши навици – тютюнопушене, алкохолизъм, наркомания.

Доста често от лекарите можете да чуете такова нещо като необичайно маточно кървене (AMB). AUB е съвременното медицинско наименование за менструални нередности, които са свързани с дължината или продължителността на цикъла. Струва си да се отбележи, че този проблем представлява 20% от всички посещения на гинеколог.
Лечение на менструални нередности

Имайки предвид скритите опасности от НМК, дори и леките форми, лечението е логичният и единствен правилен отговор на една жена при подобен проблем. След диагностициране и установяване на причините за NMC се предписва ефективна терапия. Само лекар може да предпише правилното лечение, самолечението може значително да влоши проблема.

При инфекциозни заболявания могат да се предписват антибиотици и антибактериални средства. Физиотерапията помага за възстановяването. Общ срив и слаб имунитет могат да коригират здравословното хранене, активната физическа активност и витаминните комплекси. Сред витамините особено ценен е витамин Е, който действа добре при хормонални причини за NMC.

При тежко кървене се предписват хемостатични лекарства. Освен това могат да се вземат остъргвания за хистологичен анализ. Ако е необходимо, се предписва коригираща хормонална терапия. В редки случаи могат да бъдат дадени препоръки за кръвопреливане и рецепти за добавки с високо съдържание на желязо. Лечението на NMC в юношеска и зряла възраст е практически същото. По време на менопаузата лекарите трябва да бъдат особено внимателни, тъй като силното кървене може да означава сериозно заболяване.

Почти винаги подходът към лечението на NMC в репродуктивна възраст се крие в определянето на причината за патологията и нейното елиминиране. Вероятно ще бъде достатъчно за жена с наднормено тегло да нормализира диетата си и да свали излишните килограми, а за момиче, което гладува и спазва диети, ще бъде достатъчно да увеличи калоричното съдържание на консумираните храни. Но фактът остава, ако подозирате NMC, винаги трябва да се консултирате с лекар, поне за съвет.