Митовете за женското сексуално и репродуктивно здраве, методите на лечение в гинекологията са сред най-разпространените и упорити.

Много медицинска информация от мрежата е частично или напълно невярна, а личният опит, за щастие, е ограничен за мнозина. Затова е важно да получите информация от първа ръка за рисковете за вашето здраве, където лекарят отговаря на въпросите.
Мит №1

Преди раждането не можете да правите никакви операции на матката или нейната шийка.

Общоприето е, че ако лекувате шийката на матката, премахвате полипи или извършвате други интервенции, тогава може да има проблеми със зачеването, бременността, разкъсване на шийката на матката по време на раждане и други усложнения.

Какво препоръчват гинеколозите при тези състояния? Универсалното решение е да се роди възможно най-рано и след това да се лекуват всички проблеми. По едно време това имаше определен смисъл: лечението често водеше до образуване на груби белези, загуба на еластичност на шийката на матката. Сега можете да планирате бременност, без да рискувате здравето си. Гинеколозите могат да премахнат полипи и да лекуват матката с нежни методи, без да увреждат дълбоките слоеве. Епителът бързо се възстановява, а мускулите остават същите еластични.
Мит №2

Ерозията на шийката на матката води до развитие на рак.

Епителът (покритието) на шийката на матката обикновено е достатъчно здрав, за да издържи обичайното механично натоварване, което възниква по време на секс или хигиенни процедури. Това е гладък, плътен слой от клетки.

Ерозията всъщност е рана на шийката на матката, която се появява при механично или химично увреждане на епитела. Когато става въпрос за ерозия, тя винаги е временно и не е опасно състояние. Епителът на шийката на матката заздравява сам за максимум три седмици.

Вероятността от ерозия се увеличава с възпаление.

Често ерозията се нарича ектопия (неправилно подреждане) на епитела. Ектопията не е заболяване, а индивидуална особеност. В този случай на шията има области с нехарактерни клетки. Тези зони се състоят от клетки от вътрешната повърхност на шийката на матката, които по време на развитието на гениталните органи частично са се изместили към вагиналната част на шийката на матката. Но клетките на цервикалния канал са много по-малко устойчиви на механичен стрес, следователно на мястото на ектопията шията е по-често повредена и по-податлива на ерозия. Ектопията, подобно на ерозията, не трябва да се лекува, а само да се наблюдава.

Какво трябва да се спазва, ако това не е заболяване?

Тъй като повърхността на шията по време на ектопия и ерозия е хетерогенна, трябва да се уверите, че областите, които се различават, не съдържат атипични клетки. За това се извършва цитологично изследване и микроскопия. Освен това увреденият епител е по-податлив на инфекция. Най-опасен е HPV (човешки папиломен вирус).

HPV може да предизвика превръщането на нормалните клетки в злокачествени, което води до развитие на рак. Наличието на ерозия изобщо не е предпоставка за проникване на вируса. Следователно редовният скрининг за HPV и цитологичните изследвания са необходими за всяка жена на всяка възраст.

Ракът на шийката на матката не се появява внезапно, лекарят може да види първите промени много преди туморът да стане опасен. И съвременните методи на лечение ви позволяват напълно да премахнете тумора на ранен етап и да поддържате способността да забременеете, да издържите и да раждате здраво дете. Най-доброто решение за превенция на рака е HPV ваксинацията, за предпочитане преди началото на сексуалната активност.
Мит #3

Презервативите предпазват от всички инфекции, предавани по полов път.

Презервативът създава бариера пред инфекцията и микробите не могат да преминат от един партньор на друг. Но ситуацията, в която възниква сексуален контакт, може да допринесе за предаването на патогени към външната част на презерватива, а по-късно и към гениталиите на здрав партньор. Затова освен самия презерватив е важно и отговорното поведение на двамата партньори.

Никога не правете полов акт, ако видите гноен секрет от гениталиите, обриви, язви, папиломи.
Мит #4

Сексът по време на бременност може да причини спонтанен аборт.

Забраната за секс по време на бременност е валидна само за онези жени, които имат реална заплаха от спонтанен аборт. По правило това се открива в самото начало на термина. Ако бременна жена има оплаквания от дърпащи болки в долната част на корема, силно гадене и повръщане сутрин и през деня, кървене от всякакъв цвят от влагалището, трябва незабавно да се свържете с вашия гинеколог или да се обадите на линейка.

При нормална бременност сексът няма да наруши състоянието на жената и няма да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

В последните седмици от термина сексът може да доближи очакваната дата на раждане, но не повече от няколко дни. Не влияе по никакъв начин на зрелостта на плода.
Мит №5

Докато кърмите, вие сте надеждно защитени от бременност.

Лактационна аменорея съществува. Това е хитър еволюционен механизъм, който позволява на жената да храни пълноценно бебето си поне шест месеца (а именно толкова често няма периоди след раждането) и да възстанови силата си за следващата бременност. Но за да се поддържа този механизъм, е необходимо бебето да се прилага на гърдата на всеки три часа без почивка за през нощта. Този режим стимулира мозъчния център, който е отговорен за потискането на овулацията.

Но често след 6-8 седмици жената е готова за ново зачеване и новата бременност може да остане незабелязана дълго време, тъй като обикновено няма менструация. След възобновяване на овулацията откритият незащитен полов акт при кърмеща жена може да доведе до бременност.
Мит №6

Противозачатъчните хапчета причиняват затлъстяване, хирзутизъм, рак.

Това не е точно мит, а остарели медицински данни. Първите противозачатъчни хапчета доведоха до нежелани последствия, увеличиха риска от онкологична патология.

Съвременните орални контрацептиви безопасно ви позволяват да контролирате началото на бременността и да разрешите здравословни проблеми. Те се предписват не само за предпазване от нежелана бременност, но и при лечение на акне, кисти на яйчниците, мастопатия, за подготовка за зачеване. Сега се използват само хапчета с минимално съдържание на естроген и прогестерон.

Контрацептивът се избира индивидуално и само от вашия гинеколог. Независимото и неконтролирано използване на COC може да доведе до усложнения, тъй като лекарството все още съдържа хормони.