Диета при ендокринологично заболяване

При повечето ендокринологични заболявания е необходим индивидуален избор на диета, изготвяне на диета от ендокринолог.

Всеки човек трябва да мисли какво и кога яде. В основата си диетата е набор от правила за хранене. За всеки тип диета има показания и противопоказания. Например диетата на Дюкан е противопоказана при пациенти с бъбречна недостатъчност. Суровоядната диета е за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт. Обратно, има терапевтични диети, препоръчвани при диабет, затлъстяване, холецистит и др.

Всички небалансирани диети: без въглехидрати, без протеини, без сол, монодиети са вредни, тъй като водят до най-мощната интоксикация на тялото в резултат на стрес, което може да се прояви в повишена умора, косопад, загуба на паметта, лошо храносмилане, намалено сексуално влечение, менструални нередности, образуване на камъни в бъбреците и др.

По-целесъобразно е да се говори не за диети, а за основите на рационалното хранене, като се спазват редица прости правила: вземете предвид калоричното съдържание на храната и енергийната консумация на тялото, правилно разпределете диетата през целия ден и скоро.
Индивидуален избор на диета

Най-често при затлъстяване се използва индивидуален избор на диета. В този случай ендокринологът съставя диетата на пациента, като взема предвид следните характеристики на пациента:

неговата възраст;
телесно тегло;
биохимични параметри на анализите.

Професионален ендокринолог в клиниката Семейная се опитва да вземе предвид вкусовите предпочитания на пациента, неговите финансови възможности и семейно положение. Само в този случай изборът на диета е наистина индивидуален и напълно подходящ за този конкретен човек.

Също така, индивидуален избор на диета, изготвянето на диета е показано на всички пациенти с други ендокринологични заболявания. Разбира се, на първо място се разработва индивидуална диета за пациенти с диабет. В същото време трябва да се помни, че ходът на всички ендокринологични заболявания в една или друга степен зависи от това какви храни са включени в диетата на пациента. Ето защо индивидуален избор на диета се извършва и при патологии на други ендокринни жлези, по-специално при заболявания на щитовидната жлеза.